Analiza: Digitalna diplomatija Kosova* 2016.

I dalje u svetskim okvirima traju sporenja oko statusa Kosova* koje je u februaru 2008. godine proglasila nezavisnost od Srbije i koju je do sada priznalo 110 država sveta. Vidljiv je i veliki napor koji kosovske institucije ulažu u lobiranje za dalja priznanja, ali i za ulazak u važne svetske institucije poput nedavne za prijem u Unesko. To lobiranje se preselilo i u virtuelan svet.

Kosovo je od strane Fejsbuka 2013. godine priznato kao zaseban region. Priznanju je prethodila dobro osmišljena online kampanja koja je izmedju ostalog imala i peticiju na change.org sajtu.  Od jula 2012. godine kosovske institucije su osmislile i primenjivale strategiju svoje digitalne diplomatije.

U dokumentu od 54 strane, kako navodi sajt K 2.0 pobrojava se niz ključnih preporuka i ciljeva te stoji da je “digitalna diplomatija od vitalnog značaja za Kosovo, jer se imidž ove zemlje suočava sa namernom propagandom, sa percepcijom da se na Kosovu reforme odigravaju sporo, sa starim predrasudama i nedostatkom proaktivnog digitalnog sadržaja koji potiče sa Kosova. U ovom dokumentu se zaključuje da je potrebna dugoročna kampanja kako bi se postigli ciljevi spoljne politike.”

picture-1
(c) K 2.0

Jedan od gurua digitalne kampanje, ali i regionalni lider na polju digitalne diplomatije, Petrit Selimi, nedavno je zajedno sa svojim kolegom iz Albanije Haljilj Husenijem, te ambasadorom Kraljevine Norveške u Tirani i Prištini Janom Bratuom i direktorkom Britanskog saveta na Kosovu* Arjetom Emre potpisao Memorandum o podršci projektu za digitalnu diplomatiju – “Digitalna Albanija i digitalno Kosovo” u vrednosti od 300.000 evra.

Kosovo* koje je u našem rangiranju digitalne diplomatije zauzelo drugo mesto iza Hrvatske, komunicira sa ukupno 12 naloga na 6 društvenih mreža. Ukupan broj pratilaca je oko 473.500 što ga svrstava na treće mesto u regionu iza Hrvatske i Srbije, a ako se u obzir uzme i broj stanovnika, Kosovo se nalazi na prvom mestu ispred Hrvatske i Slovenije. Ovi podaci dovoljno govore o ozbiljnosti koju kosovski zvaničnici pridaju digitalnoj diplomatiji.

untitled

Najviše pratilaca imaju nalozi predsednika Hašima Tačija. Njegovu Fejsbuk stranicu lajkovalo je oko 321.796 ljudi, a na Tviteru 27.600. Svaki njegov tvit u proseku vidi oko 1300 ljudi što je u regionalnim okvirima solidan rič.  Njegov najpopularniji tvit je fotografija sa mladom engleskom pevačicom kosovskog porekla Dua Lipom prilikom dodele medalje za zasluge za promociju Kosova iz avgusta 2016. godine. Osim ove fotografije, slede tvitovi koji obaveštavaju o prijemu Kosova u Uefu i Fifu ove godine kao i preporuka izvršnog odbora Uneska o prijemu  Kosova u tu instituciju iz oktobra 2015. godine.

Jedan od najpopularnijih tvitova tiče se istorijskog učešća Kosova na Olimpijskim igrama za koje potrebe se vodila odlično osmišljena digitalna kampanja na svim zvaničnim, kao i za tu svrhu posebno kreiranim nalozima. Kampanja u vezi sa prijemom Kosova u Unesko bila je prvo digitalno sukobljavanje Srbije i Kosova na društvenim mrežama s obzirom da je prvopomenuta, uglavnom preko neoficijelnih kanala i voljom pojedinaca vodila #NoKosovoUnesco kampanju.

Zanimljivo je i da Tačija na Tviteru prate mladi prosečne starosti 25 godina (najmlađi pratioci u regionu). U svojim je tvitovima najviše menšovao NATO, posrednicu u dijalogu sa Beogradom Federiku Mogerini, kao i albanskog premijera Edija Ramu. Razumljivo, haštagovi #Kosovo i #Kosova najviše su korišćeni. Tači ima i Instagram nalog sa preko 25.000 pratilaca koji je vodjen vrlo profesionalno sa pažljivo odabranim haštagovima i fotografijama. Na Gugl plus platformi prisutan je, ali zbog malog broja pratilaca nalog nije od značaja za potrebe ove analize.

Najviše je „razgovarao“ sa vodećom trojkom digitalne diplomatije Kosova, bivšim ministrom spoljnih poslova Petritom Selimijem, ambasadorkom u Vašingtonu Vlorom Čitaku i  šefom svog kabineta Bekimom Čolakuom.

Od ostalih aktera izdvajamo nalog kosovskog premijera Ise Mustafe koji prati oko 7000 pratilaca. Kosovski ministar inostranih poslova sa preko 20.000 pratilaca na Tviteru jedan je od trojice svojih kolega, regionalno prisutnih na društvenim mrežama. Njegov napopularniji tvit je fotografija sa susreta sa emiratskim šeikom Bin Zajedom iz marta 2014. godine. Slede vest o priznanju Kosova od strane Surinama i dostizanje brojke od 112. priznanja kao i vest o prvoj ikada zlatnoj medalji za Kosovo sa Olimpijskih igara zahvaljujući mladoj džudistkinji Majlindi Keljmendi. Objavljuje u proseku dva tvita dnevno, a udeo korišćenja haštagova po tvitu je oko 0.85.

Ministarstvo inostranih poslova samoproglašenog Kosova, ima tri naloga na tri mreže – Tviter, Fejsbuk i Jutjub. Ukupan broj pratilaca je oko 26814. Profilne i naslovne fotografije su u znaku simbola – zastave i grba Kosova. Zanimljiva je i profilna fotografija koja je trojezična – na albanskom, srpskom i engleskom jeziku. Kao i većina drugih naloga i ovaj koristi uglavnom engleski jezik što komunikaciju prilagodjava eksternom obliku, i više utiče na promociju Kosova na globalnom planu.

Što se tiče ostalih aktera, zanimljivo je pratiti način na koji vrlo vredno i temeljno na engleskom jeziku komuniciraju već pomenuta ambasadorka Vlora Čitaku i Petrit Selimi, jedan od vodećih regionalnih aktera na polju digitalne diplomatije. Gospodja Čitaku ne propušta priliku da prenese lepe i pozitivne vesti sa Kosova u svet, ali vrlo često u negativnom kontekstu pominje Srbiju i zvanični Beograd sa osvrtom na rat iz 1999. godine. Tako je u Srbiji, ali i šire, jedan njen tvit – poster izazvao oštru reakciju korisnika Tvitera. U navedenom tvitu na kontorverzan način, zahvaljuje NATO-u za intervenciju 1999. godine koristeći slogan kompanije „Nike“ – NATO JUST DID IT.

Pratite nas na tviteru i fejsbuku za više zanimljivih informacija.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova

** U analizi, Kosovo nije tretirano kao nezavisna država već je vršena analiza rada privremenih kosovskih institucija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *