Digitalna diplomatija Slovenije 2020

Republika Slovenija je u našoj nedavno objavljenoj analizi digitalne diplomatije zemalja regiona zauzela treću poziciju iza Severne Makedonije i Hrvatske, sa prosečnom ocenom od 6,8 što je ista pozicija kao i u prethodnom rangiranju koje smo izvršili u okviru analize 2017. godine.

Najsevernija država analize, komunicira na 19 zvaničnih naloga na 7 različitih društvenih mreža što je najviše u regionu. Pored standardnih Fejsbuk, Tviter i Instagram platformi, slovenačke naloge mogli ste u periodu analize pratiti i na Snepčetu, Linkedinu, Jutjubu i Periskopu. Ovi nalozi svi zajedno imaju oko 403.650 pratilaca na svim nalozima. Primera radi toliko pratilaca imao je pre otprilike dve godine trenutni predsednik Madagaskara na svojoj fejsbuk stranici Andri Radžoelina.

U martu ove godine slovenačka vlada dobila je novog premijera Janeza Janšu. Prethodni premijer Marjan Šarec, koji je podneo ostavku na to mesto u januaru, komunicirao na tri društvene mreže Fejbuk Tviter i Instagram sa oko 41.500 pratilaca ukupno. Najčešće je koristio #brexit haštag na temu spoljne politike a narativ je prilagodio slovenačkom govornom području što govori o slaboj upotrebi ovog Tviter naloga za digitalnu diplomatiju.

Od prethodne analize uočili smo dva nova naloga Vlade Slovenije i to na Periskopu i nalog na Instagramu „Slovenia“ koji uz „Feel Slovenia“ nalog na adekvatan način predstavlja sve lepote Slovenije.

https://twitter.com/SloveniaInfo/status/1295979904761118721

U analizi koju pripremamo za sledeću godinu pozabavićemo se i komuniciranjem nove vlade odnosno njenih činilaca koji su od značaja za digitalnu diplomatiju, ali ne možemo da ovde ne spomenemo da je novog premijera specijalizovani portal “Twiplomacy” u svojoj studiji svrstao na 11 mesto (od 50 posmatranih) najaktivnijih svetskih lidera na Tviteru.

Što se tiče predsednika Slovenije Borut Pahor, ima najviše pratilaca od svih naloga ukupno negde oko 215.000 na tri kanala (Fejsbuk, Tviter i Instagram). Sa komunikacijskog apsekta svi postovi i tvitovi su lepo osmišljeni i prezentovani uz obilje fotografija i takođe se čini da je komunikacija usmerena više ka glasačima odnosno građanima Slovenije nego ka spolja. Tako se od spoljnopolitičkih tema izdvaja haštag #unga i menšovanje zvaničnih UN i NATO naloga. Zanimljivo je istaći i nedavno objavljeni video Tvit na kojem se vidi kako predsednik uživa u vožnji rolera sa odlazećom ambasadorkom Velike Britanije u Sloveniji

Od ostalih naloga izdvojili bi nalog stalnog predstavništva Slovenije u EU, novi nalog MSP na Periskopu kao i živu aktivnost (sada već bivšeg) ministra spoljnih poslova Slovenije gospodina Mira Cerara koji iako nominalno ima 4 puta manje pratilaca ukupno od presednika (oko 50.000) bolje koristi svoje naloge za digitalnu diplomatiju. Zanimljiv je i podatak da gospodin Cerar jedini od regionalnih činilaca ima svoj nalog na Snepčetu (nije nam dostupan broj ljudi koji ga prate).

Što se tiče ministarstva inostranih poslova uočili smo novi nalog na Periskopu, kao i podatak da ih je specijalizovani portal Twiplomacy u svojoj studiji uvrstio na 17 mesto od 59 najbolje povezanih naloga, odnosno naloga sa zajedničkim praćenjem, što je u regionalnom kontekstu sjajan rezultat.

https://twitter.com/MZZRS/status/1205053354759643137

Nadamo se da će i ova analiza biti pozitivan podstrek za institucije Republike Slovenije da se ozbiljnije pozabave strategijom digitalne diplomatije svoje zemlje.

Zoran Sokić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *