Analiza: Digitalna diplomatija Crne Gore 2020

Ovih su dana vrlo aktulena postizborna dešavanja u Crnoj Gori. Sa nestrpljenjem čekamo da vidimo ko će i na koji način voditi zvanične digitalna diplomatija naloge u budućnosti a u ovom tekstu ćemo se osvrnuti na način na koji se to praktikovalo u periodu od prethodne analize do sada.

U analizi digitalne diplomatije zemalja regiona koju smo nedavno objavili, Crna Gora deli 5. i 6. poziciju sa susednom Srbijom od 7 rangiranih entiteta. U odnosu na prethodnu analizu beleži rast broja ukupnih pratilaca za 4 puta a tu su i dva zvanična naloga više s obzirom da sada komunicira sa 10 zvaničnih kanala na 5 društvenih mreža a ukupan broj pratilaca je bio negde oko 126.000.

Milo Đukanović predsednik Crne Gore sa svojim pratiocima komunicira putem tri naloga i to na Instagramu, Tivteru i Fejsbuku. Najviše pratilaca ima na Fejsbuk stranici.

Na Instagram nalogu predsednik Crne Gore gde osim svojiih svakodnevnih aktivnosti često objavljuje slike zastave dve države kod prijema akreditiva novoimenovanih ambasadora u Crnoj Gori.

https://www.instagram.com/p/B55I1jZgQS1/

Tviter nalog vodi se profesionalno u smislu komuniciranja, najčešće je pomenut nalog Ujedinjenih nacija a od regionalnih – nalog ambasade SAD u Crnoj Gori. Od haštagova predsednik Đukanović najčešće koristi #CrnaGora, zatim #eu i #WesternBalkans.  

https://twitter.com/predsjednik_cg/status/1256551845297827840

Ono što smo uspeli da primetimo jeste da je u Fejsbuk stranica predsednika Đukanovića u jednom posmatranom periodu bila nedostupna za publiku u Srbiji, što je verovatno direktna posledica salve negativnih komentara koji su u jeku diplomatske krize i narušenih međusobnih odnosa Beograda i Podgorice svakodnevno zatrpavali zvanične objave. Ovim je po našem mišljenju bio umanjen njen digitalna diplomatija kredibilitet i značaj.

Vlada Crne Gore je u jednoj od studija Twiplomacy portala zauzela 32. mesto u svetu kao najbolje povezan nalog vlade, što u prevodu znači da ima dosta uzajamnih praćenja sa ostalim zvaničnim nalozima vlada drugih država. Komunicira na dva jezika i ima ukupno 6 naloga od kojih dva na Tviteru (jedan na engleskom i drugi na maternjem). Na engleskom jeziku i dalje ima otvoren nalog na Periskopu (bez prenosa) kao i na Linkedinu a od kanala na kojim komunicira na maternjem jeziku prisutna je na Fejsbuku i Instagramu. Ukupan broj pratilaca na svim kanalima je preko 80.000.

Sada verovatno već odlazeći premijer gospodin Duško Marković pridružio se Tviteru u aprilu 2019. godine i uglavnom je u komunikaciji, kao i velika većina regionalnih naloga, usmeren na domaću publiku. Najpopularniji tvit sa njegovog Tviter naloga tiče se nemilih događaja u Beogradu iz januara 2020. godine kada je došlo do spaljivanja zastave Republike Crne Gore

U odnosu na prethodnu analizu primećujemo da je smenu na mestu ministra spoljnih poslova pratio i „odlazak“ sa naše liste ličnih Tviter i Jutjub kanala koje je ranije sa te pozicije vodio gospodin Igor Lukšić jedan od pionira digitalne diplomatije na ovim prostorima.

Ovo je donekle nadomešteno činjenicom da od marta 2018. godine Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore ima Tviter nalog koji se vodi odlično podjednako sa komunikacijskog i diplomatskog aspekta i po nama je jedan od boljih regionalnih digitalna diplomatija naloga.

https://twitter.com/MFA_MNE/status/1290945965378146305

Ovaj nalog objavljuje u proseku po jedan tvit dnevno ima mali procenat odgovaranja na tvit (ispod 10%), najviše retvituje naloge Vlade Crne Gore na engleskom kao i crnogorskog predstavništva u NATO-u a zanimljivo je da je osim #eu i #mne najčešće korišćen i #wearrenato haštag. Najpopularniji tvit sa ovog naloga u posmatranom periodu je od 21.05.2019. godine i tiče se obeležavanja dana nezavisnosti.

https://twitter.com/MFA_MNE/status/1130775744815276032

Kao što smo ranije naglasili, uočen je značajan potencijal koji se u slučaju Crne Gore nedovoljno usmerava što ukazuje na odsustvo jasne strategije državnog onlajn nastupa koji bi se sa malo truda lako ostvario u punom obimu.

Zoran Sokić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *