Digitalna diplomatija Hrvatske 2020

Hrvatska je u našoj prethodnoj analizi zauzela ubedljivo prvo mesto u rangiranju digitalne diplomatije. Činjenica je da su hrvatske institucije bile pionir u njenom uvođenju i praktikovanju kroz komuniciranje zvaničnih institucija. Što se tiče analize za prethodni period izdvojili bismo podatak da se Vlada Republike Hrvatske u jednoj prethodnoj analizi specijalizovanog portala „Twiplomacy“ nalazi na 48. poziciji najbolje povezanih vlada u svetu, što znači da na Tviteru prati i da je praćenje uzvraćeno od velikog broja zvaničnih naloga ostalih država.

IZ HRVATSKE NAM DOLAZI NAJBOLJI DIGITALNI AMBASADOR REGIONA KREŠO GLAVAČ, KOJI JE OVO PRIZNANJE PONEO NAJVIŠE ZBOG NAČINA NA KOJI JE VODIO SVOJ TVITER NALOG ZA VREME PROVEDENO NA FUNKCIJI AMBASADORA REPUBLIKE HRVATSKE U MALEZIJI, VIJETNAMU, LAOSU, MIJANMARU I KAMBODŽI

Dalje, važno je istaći da je broj pratilaca zvaničnih naloga institucija Republike Hrvatske koje su od značaja za digitalnu diplomatiju preko 1,6 miliona što predstavlja ubedljivo najviši broj u posmatranim regionalnim državama. Ovaj kvantitativni podatak vrlo je indikativan pokazatelj koliko je za hrvatske zvaničnike značajan online opseg komunikacije. Najviše pratilaca, od svih posmatranih naloga, imao je Fejsbuk nalog sada već bivše predsednice Kolinde Grabar Kitarović i to ukupno oko 747.460.  Zoran Milanović novoizabrani predsednik od juna 2019. godine ima otvoren lični nalog na Tviteru koji je neaktivan sa nekih 2000 pratilaca.

Novi hrvatski predsednik nasledio je nalog “Ured predsjednika RH” krajem februara 2020. godine i trenutno ima oko 3200 pratilaca. Zoran Milanović do sada se nije pokazao kao baš najbolji poznavalac ove društvene mreže, a uočena su i gotovo svakodnevna sporenja sa premijerom Plenkovićem putem društvenih mreža.

Bivša predsednica, ostaće upamćena po anegdoti kada je prilikom postavljanja fotografije sa prijema kod britanske kraljice „kropovala“ odnosno isekla svog supruga sa iste ali i po vrlo dobrom i balansiranom komuniciranju putem društvenih mreža. Tokom analize ustanovili smo da je u te svrhe koristila ukupno 5 naloga na 5 različitih društvenih mreža.

https://twitter.com/KolindaGK/status/1200421789660258304

Tako je osim pomenutog Fejsbuk naloga komunicirala sa Instagram profila (oko 347.000 pratilaca) i Tviter naloga (oko 150.000 pratilaca). Zanimljivo je da ima i Linkedin nalog ali nije bilo moguće utvrditi broj kontakata dok kao i Vlada RH ima Periskop nalog koji nisu korišćeni.

Premijer Republike Hrvatske gospodin Plenković, uspešno se nosi sa svim onlajn izazovima prema našoj analizi. On se svojim pratiocima kojih ukupno ima oko 95.898 obraćao putem 4 kanala na 4 različite društvene mreže. Najviše pratilaca ima na svojoj Fejsbuk stranici i to oko 65.000. Beležimo i da ima 205 pratilaca na ličnom YT nalogu ali poslednji video iz 2016. godine iz vremena izborne kampanje.

Što se tiče Tvitera beležimo preko 30.000 pratilaca i veliki skok u broju pratilaca tokom poslednjih par meseci. Premijer Hrvatske najčešće je pominjao nalog Vlade RH a jedan od najpopularnijih diplomatskih tvitova svakako je želja za brzim oporavkom upućena britanskom kolegi koji je bio zaražen virusom Covid19.

Već smo ranije pisali da su nalozi Vlade Republike Hrvatske, za mandata tadašnjeg premijera a novoizabranog predsednika Zorana Milanovića bili pioniri u praktikovanju digitalne diplomatije. Trenutno komunicira sa 5 naloga na 5 društvenih mreža dok najviše pratilaca ima na Tviteru i to oko 170.000, nešto više nego na Fejsbuku na kome je sakupila preko 150.000 pratilaca. Vladin nalog je vrlo aktivan sa u proseku skoro 9 tvitova dnevno a vrlo aktivno se koristi i haštag #eu2020hr posvećen hrvatskom predsedavanju EU.

Ministarstvo spoljnih poslova komunicira sa dva, rekli bismo, uobičajena naloga Fejsbuk i Tviter dok smo registrovali i nalog na Jutjubu koji je neaktivan još od 2015. godine. Ukupan broj pratilaca je oko  26.000. Zanimljivo je i da je novi ministar spoljnih poslova koji je na funkciji od jula 2019. godine za kratak period od skoro godinu dana upetostručio broj pratilaca na Tviteru (u momentu preseka podataka imao je oko 315 dok ih sada ima preko 1500).

Ovde ne možemo da ne spomenemo i dva naloga koja se vode u okviru ostalih diplomatskih aktivnosti Republike Hrvatske. Prvi je “Croatia in the EU” zvanični Tviter kanal stalne hrvatske misije pri EU sa nekih 9000 pratilaca dok je drugi “Croatia at the UN”, nalog stalnog predstavništva pri Ujedinjenim nacijama. Oba predstavljaju odličan primer dobre komunikacije sa jasno osmišljenom strategijom.

Za kraj izdvajamo i nalog koji pripada Turističkoj organizaciji Republike Hrvatske i koji pleni svojim onlajn nastupom. Sa preko 100 hiljada pratilaca predstavlja odličnu platformu za praktikovanje javne i digitalne diplomatije u virtuelnom prostoru.

https://twitter.com/Croatia_hr/status/1327352941079109632

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *