Digitalna olimpijada

Manje od mesec dana je od završetka Olimpijade u Riju. Lagano se sležu utisci i vrše brojne analize. Nema zemlje koja ne slavi uspehe svojih sportista a čini se da su baš ti uspesi korišćeni i u svrhe digitalnog predstavljanja država učesnica. Za te svrhe tviter je prvi put u svojoj istoriji predstavio listu od preko 250 emotikona.

Što se regiona tiče, najpre je pravu buru izazvala prva medalja Kosova* na olimpijskim igrama. Sa izuzetno dobrom pripremljenom strategijom kosovski zvaničnici nisu štedeli reči hvale za zlatnu džudistkinju. Vest i eforiju s društvenih mreža preneli su i brojni svetski mediji.

Takodje, u  toku Olimpijade u susednoj Hrvatskoj desio se zanimljiv slučaj da je austrijski ambasador  tvitnuo kako mu u Hrvatskoj često kažu – znate ambasadore, mi smo mala zemlja na šta on odgovara – sa 10 medalja vi ste supersila. I čestita na kraju

Gradjani i mediji u Srbiji, posle početne tuge zbog neuspeha najboljeg digitalnog ambasadora Novaka Djokovića, počeli su da se raduju osvojenim medaljama i velikim pobedama u kolektivnim sportovima. Ukoliko ostavimo po strani odsustvo strategije nastupa srpske diplomatije u digitalnoj areni tokom #Rio2016  možemo reći da su i srpski zvaničnici takodje požurili da podele radost zbog tih uspeha.

Jedan sasvim novi kvalitet i naročit doprinos digitalnoj i javnoj diplomatiji Republike Srbije tokom Olimpijade dali su nalozi Olimpijskog komiteta Srbije. Briljantno i sa merom vodjeni, od prvog do poslednjeg dana takmičenja, predstavljaju ogledalo dobre komunikacije i pozitivan primer na koji se treba ugledati u budućnosti.

Kada je o Srbiji reč, veliku pažnju izazvala je prepiska američke ambasade u Beogradu sa jednim od urednika satiričnog portala njuz.net gospodinom Markom Dražićem na temu košarkaškog finala muških ekipa. CM je duhovito poentirao na pitanje da li SAD spremaju čestitku srpskom timu za zlatnu medalju i pobrao brojne simpatije. U svetu digitalne diplomatije, svaka interakcija diplomatskog predstavništva sa lokalnim stanovništvom smatra se izuzetnom značajnom.

14051718_10154406252313890_2055632869562789952_n

Sudeći prema internoj analizi komapanije Tviter, najviše tvitova sa ključnim rečima koji su se odnosili na #RIO2016 imale su SAD, Japan i domaćin Brazil. Tradicionalno visoko kotirane na #digitaldiplomacy ranking listama ove tri države koristile su i svoje zvaničn kanale za komunikaciju sportskih uspeha.

most-fan-tweets-736x552

Posebno se izdvaja slučaj pojave premijera Japana na ceremoniji završetka igara i primopredaji olimpijske zastave guverneru Tokija, sledećem domaćinu olimpijskih igara. Na kraju trejlera koji je prikazan na završnoj smotri Super Mario uskače u zelenu cev u Tokiju a u Riju iz nje izlazi gospodin Šinzo Abe, odeven kao junak iz istoimene video igrice.

Digitalni superheroj za digitalnu superzavršnicu.

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *