Analiza: Digitalna diplomatija Slovenije 2016.

Slovenija je na našoj rang listi zauzela treću poziciju u oblasti digitalne diplomatije iza Hrvatske i Kosova*. U nastavku pročitajte detaljniju analizu zvaničnih kanala komunikacije ali i kakve veze ima nova prva dama SAD Melanija Tramp sa slovenačkom tviter diplomatijom.

Slovenija komunicira sa ukupno 13 naloga na 5 društvenih mreža. Ukupan broj pratilaca je oko 203.400. Najviše pratilaca na Tviteru ima nalog Vlade Slovenije koji prati oko 48.100 pratilaca. Na Tviteru su osim Vlade prisutni i predsednik, premijer, ministar inostranih poslova, a Vlada ima i poseban nalog na engleskom jeziku.

Slovenački predsednik osim Tvitera gde ima 42.700 pratilaca prisutan je na Fejsbuku gde ga prati  47.645 i Instagramu sa 15.400 pratilaca. Ukupno 105.745. Poredjenja radi, njegov kolega Tamim bin Hamad Al Thani, katarski emir (država sa približnim brojem stanovnika) samo na Tviteru ima preko 230.000 pratilaca.

untitled

Analitika kaže da Borut Pahor objavi 3,45 tvitova dnevno, a najpopularniji postovi su mu fotografije susreta sa ruskim predsednikom Putinom jula 2016. i srpskim premijerom Vučićem februara 2015. godine. Predsednik Pahor ne spada u red „pričljivijih“, ali se može primetiti konverzacija sa litvanskom predsednicom Daliom Gribauskatie i menšovanje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Tri puta manje pratilaca ima gospodin Miro Cerar, premijer Slovenije. Prisutan je, takodje, na tri društvene mreže (Tviter 21.100 pratilaca, Instagram 206 i Fejsbuk 11.047). Njegov najpopularniji post je fotografija iz jula 2016. godine sa susreta sa srpskim premijerom Vučićem u Parizu. Zanimljivo je da procentualno više pratilaca ima iz Brisela 19% nego iz Ljubljane 12%.

Vlada Slovenije prisutna je, osim Tvitera sa 48.000 i Fejsbuka sa 1108 pratilaca, i na Linkedinu gde je prati 1689 ljudi. Vladin nalog na engleskom postoji samo na Tviteru i prati ga 2644 pratilaca. Ministarstvo inostranih poslova prisutno je na Fejsbuku sa 1941 pratiocem i Tviteru 9834 pratilaca, a sa skromnih 8 pratilaca jedva da je vidljivo na jutjubu. Nalog Vlade Slovenije najčešće retvituje premijera, a dva najčešće korišćena haštaga su #sloveniaweekly i #refugees

Jedna od najzanimljivijih stvari u vezi sa slovenačkom digitalnom diplomatijom jeste da su svi zvanični nalozi preneli čestitke slovenačkih zvaničnika Melaniji Tramp, prvoj dami SAD o čemu smo već pisali. Granice digitalne komunikacije pomerilo je slovenačko ministarstvo inostranih poslova koje prenošenjem pisma koje joj je povodom pobede na izborima njenog supruga uputio ministar inostranih poslova

Podsećamo vas da sa ovog linka možete skinuti PDF pregled sa linkovima ka svim zvaničnim nalozima zemalja regiona uključujući i Kosovo*. Pratite nas na tviteru i fejsbuku za više zanimljivih informacija.

autor: Zoran Sokić @solisio

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *