Analiza: Digitalna diplomatija Makedonije 2016.

U Makedoniji je u toku postizborni proces formiranja nove vlade nakon nedavno okončanih parlamentarnih izbora. U ovom članku donosimo osvrt na komunikaciju zvaničnih makedonskih naloga na društvenim mrežama u prethodnom periodu. Ko je najpraćeniji i zašto se Makedonija našla na petom mestu našeg rangiranja zemalja bivše Jugoslavije, pročitajte u nastavku. 

Makedonija komunicira sa ukupno 7 naloga na 4 društvene mreže. Ukupan broj pratilaca je oko 147.000. Najviše pratilaca na Fejsbuku ima nalog Predsednika koga prati oko 107.262 ljudi što je oko 72% ukupnog broja pratilaca na makedonskim zvaničnim nalozima.

Na Tviteru je osim naloga makedonske Vlade prisutan jedino još i nalog ministra inostranih poslova Nikole Poposkog, koji ima sve pohvale za stil i način komunikacije. Vladu Makedonije na Tviteru prati 4205 dok ministar Poposki ima neznatno manje pratilaca – oko 4185.

mk

Vlada Makedonije sa svog naloga objavi u proseku oko 2,56 puta dnevno. Da i ona pati od sindroma „službenog glasila“ govori i činjenica da gotovo 100% tvitova sadrže linkove. U komunikaciji se često koriste haštagovi – u proseku 3,75 po tvitu a najviše do sada su #Македонија #Macedonia i #Груевски.

Najpopularniji tvit opet je u vezi sa Srbijom, i tvitovan je u februaru 2015. godine kao najava zajedničke sednice vlada dve zemlje. Nalog bivšeg premijera Gruevskog jedan je od najmenšovanijih dok je, iako ne spada u „pričljivije“, nalog makedonske Vlade najviše puta odgovorio na tvitove ministra Poposkog. Fejsbuk nalog koji prati ko 14.700 pratilaca, vođen je na gotovo identičan način, putem linkovanja vesti sa zvaničnog web sajta. Jutjub kanal prati manje od 100 ljudi.

mk-fb

Ministar  Poposki pak, iako tvituje kvantitativno manje od jednog tvita dnevno i koristi manje od jednog haštaga u svojim tvitovima ima daleko bolju komunikaciju i veći rič. Njegov „najpopularniji“ tvit je iz decembra 2015. godine i sadrži snimak pokušaja migranata da silom pređu grčko – makedonsku granicu. Prate ga velikom većinom muškarci i to 72% od ukupnog broja pratilaca dok je prosek godina 31.

Zanimljivo je da je najčešće retvitovao austrijskog kolegu Sebastijana Kurca kao i turskog Mevluta Čaušoglua (koga je i najviše puta menšovao u svim svojim tvitovima). Najviše tvituje sredom, a prati i brojne evropske i svetske zvaničnike. Makedonski ministar inostranih poslova ima naloge na Fejsbuku sa 16.262 pratioca kao i na Linkedinu sa preko 500 povezanih kontakata.

Makedonsko ministarstvo ima svoj nalog na Gugl plus platformi, ali nije nam poznat broj pratilaca. Takodje je neaktivan od 2014. godine.

Pratite nas na tviteru i fejsbuku za više zanimljivih informacija.

autor: Zoran Sokić @solisio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *