Analiza: Digitalna diplomatija BiH 2016.

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina je u našoj anailzi i rangiranju digitalne diplomatije zemalja regiona zauzela poslednje mesto. Zašto je to tako i da li se uopšte može govoriti o postojanju digitalne strategije ove države pročitajte u nastavku.

Bosna i Hercegovina komunicira sa ukupno 2 naloga na 2 društvene mreže i nalazi se na začelju regiona kada je reč o digitalnoj diplomatiji.

Takodje, specijalizovani portal “Digital diplomacy live” u svom rangiranju zasnovanom na složenim algoritmima, Bosnu i Hercegovinu stavlja na 141. mesto svoje rang liste od ukupno 210 rangiranih država i entiteta sa 6,80 poena i E++ rejtingom.

untitled
digital.diplomacy live (c)

Ukupan broj pratilaca je 1887 od čega 1067 ljudi prati predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

bih

U BiH se rotacija na mestu predsedavajućeg predsedništva vrši na svakih 8 meseci iz reda predstavnika tri konstutivna naroda. U trenutku izrade ove analize, dužnost predsedavajućeg od Bakira Izetbegovića preuzeo je Mladen Ivanić, koji za razliku od prethodnika nije prisutan na društvenim mrežama.

Jedini zvaničnik koji je prisutan na društvenim mrežama je Denis Zvidzidić, predsedavajući Saveta ministara BiH, i to putem Tviter naloga. Zanimljivo je da je njegov najpopularniji tvit onaj kojim čestita premijeru, Vladi i svim građanima Srbije otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja u procesu  pristupanja EU decembra 2015. godine.

Gospodin Zvizdić BiH tvituje i na engleskom i turskom jeziku, a u nekoliko navrata je izrazio radost zbog uspeha BH sportista.

Ministarstvo inostranih poslova BiH jedino je u regionu prisutno na Linkedinu. Ima 820 pratilaca.

Ovako loše komuniciranje na društvenim mrežama bio je jedan od razloga zbog koga se BiH našla i na začelju naše rang liste digitalne diplomatije zemalja bivše Jugoslavije.

2

Pratite nas na tviteru i fejsbuku za više zanimljivih informacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *