Digitalna diplomatija Hrvatske 2016

Hrvatska digitalna diplomatija skrenula je pažnju na sebe za vreme velikih poplava koje su zadesile region u maju 2014. godine, kada je preko zvaničnog tviter kanala Vlade Republike Hrvatske aktivno učestvovala u omogućavanju dostave humanitarne pomoći ugroženim područjima Bosne i Hercegovine i Srbije. Zašto smatramo da je takav pristup pionirski na ovom području i zašto Hrvatska digitalna diplomatija nosi laskavu titulu najbolje u regionalnim okvirima, pročitajte u nastavku.

Zvanična komunikacija Republike Hrvatske odvija se sa ukupno 20 zvaničnih naloga na 8[1] društvenih mreža. Ukupan broj pratilaca svih naloga je oko 850.000. Sa udelom od 37% ukupnog broja pratilaca svih regionalnih naloga koji su u službi javne, odnosno digitalne diplomatije, Hrvatska je apsolutni lider među zemalja bivše Jugoslavije.

U našoj analizi regionalne digitalne diplomatije za 2016. godinu, Hrvatska je zauzela prvo mesto na rang listi sa ukupno 20 poena.

Najviše pratilaca ima Fejsbuk nalog presednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović – oko 378.000.Na Tviteru, predsednicu prati 27.600 korisnika, a naslovnu stranu profila joj krasi ista fotografija kao i na Fejsbuku.

Kada smo kod fotografija, predsednica je pravilo “budi vizuelan“ za uspešan Tviter nalog shvatila bukvalno: gotovo da nema niti jednog tvita da ne sadrži njenu fotografiju, koju prati prigodni tekst o dogadjaju.

Zanimljiv je i dogadjaj iz zvanične posete Velikoj Britaniji kada je u oktobru mesecu 2016. godine na svom Fejsbuk profilu objavila isečenu verziju (bez supruga) fotografije susreta sa britanskom kraljicom Elizabetom. Taj smo momenat uvrstili u TOP 7 digitalna diplomatija događaja za 2016. godinu. Sve u svemu, nalozi hrvatske predsednice vođeni su sa velikom dozom ozbiljnosti i profesionalnosti.

Kao i u slučaju Slovenije, na Tviteru su, osim Vlade, prisutni predsednica, premijer, Ministarstvo spoljnih poslova, dok je ministar inostranih poslova Ivo Stier dan po stupanju na dužnost deaktivirao Tviter nalog, što je u stručnim krugovima koji se bave digitalnom diplomatijom dočekano sa negodovanjem.

Prve ozbiljne korake na polju digitalne diplomatije Hrvatska je preduzela još za vreme mandata vlade Zorana Milanovića. Najbolji primer za to je popularnost Tviter naloga @VladaRH u susednim zemljama.

Tome je svakako doprinela već pomenuto pružanje pomoći u omogućavanju lakšeg prelaska humanitarnih konvoja iz Srbije preko Hrvatske u BiH i konverzacija sa Tviterašima iz poplavom ugroženih područja 2014. godine te aktivna razmena informacija.

AAEAAQAAAAAAAAiAAAAAJDMzYjcxNTc2LTczNDktNDI5My1hZWU5LTRjNTlkZmE1MDFiYg.jpg

Posebno je zanimljivo istaći da Vlada Hrvatske ima svoje naloge i na Instagramu, Gugl plusu, Vajnu (samo 4 posta), Periskopu i Jutjubu. Širok spektar komuniciranja doveo je do, u regionalnim okvirima, sjajne cifre od 287.875 pratilaca. Najčešće se koriste #VladaRH i #turizam haštagovi a do sada je tvitovano u proseku 11,5 tvitova dnevno.

Čini se da je Hrvatska digitalna diplomatija uspešnija i od zemalja sličnih po broju stanovnika poput Republike Irske i Novog Zelanda, bar što se tiče broja kanala i broja pratilaca. Tako,specijalizovani portal “Digital   svom rangiranju zasnovanom na složenim algoritmima, Hrvatsku pozicionira na  solidno 57. mesto svoje rang liste od ukupno 210 rangiranih država i entiteta sa 28,81 poena i C– rejtingom.

rating
digital diplomacy live (c)

Ministarstvo inostranih poslova tvituje kombinovano na hrvatskom i engleskom jeziku i to u proseku 2.83 tvita po danu, nije skolono postovanju linkova što je pozitivan izuzetak u regionalnim okvrima (samo 0,09 linkova po tvitu), najviše retvituje nalog Vlade RH a vrlo često koristi #Stier haštag umesto menšovanja ministra koji je kao što smo naveli deaktivirao svoj tviter nalog.

Iako je s vremena na vreme bilo sitnijih propusta, hrvatska digitalna diplomatija sa pravom nosi titulu najbolje u regionalnim okvirima.

Podsećamo vas da sa ovog linka možete skinuti PDF pregled sa linkovima ka svim zvaničnim nalozima zemalja regiona uključujući i Kosovo*.

Pratite nas na tviteru i fejsbuku za više zanimljivih informacija.

[1] u momentu rada na ovoj analizi otkrili smo i prisustvo MSP Hrvatske na Flickr mreži ali zbog malog broja pratilaca – 29, nije od uticaja na kompletnu analizu.

Zoran Sokić @solisio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *