Digitalna diplomatija Srbije 2020

Republika Srbija iako suočena sa brojnim izazovima na polju diplomatije i međunarodnih odnosa i dalje nema strategiju digitalne diplomatije, odnosno onlajn i internet nastupa. Uskoro se očekuje da bude formirana nova vlada za koju se nadamo da će se ozbiljnije pozabaviti ovim pitanjem a u nastavku teksta možete pročitati kako su srpske institucije komunicirale u prethodnom periodu.

Kao što smo već naveli Srbija u ovoj analizi deli 5. i 6. poziciju sa susednom Crnom Gorom od 7 rangiranih entiteta. U odnosu na prethodnu analizu beleži rast broja ukupnih pratilaca od oko 140.000 dok je broj zvaničnih naloga ostao isti – 12, na 5 društvenih mreža. Ukupan broj pratilaca u posmatranom  periodu je  bio negde oko 682.000.

Očekivano, najviše pratilaca imao je predsednik Republike Srbije i to preko 575.000 što predstavlja gotovo 84% od ukupnog broja pratilaca svih naloga. Predsednik Vučić komunicira sa 5 naloga na ukupno 4 društvene mreže. Pored Fejsbuka prisutan je sa dva naloga na Tviteru (stranački i zvanični predsednički) dok njegov Jutjub kanal ima oko 6000 pratilaca.

Zanimljivo je da više ne postoje „Predsednik Republike Srbije“ Fejsbuk i Instagram stranice dok je veliko iznenađenje bila pojava Instagram stranice „Budućnost  Srbije“ koja se, iako više okrenuta ka komunikaciji sa domaćom publikom vodi na interesantan način i u smislu digtalne diplomatije.

Predsednik Srbije na Tviteru za diplomatsku komunikaciju i objave najčešće koristi zvanični predsednički Tviter nalog,  gde su objave često dvojezične, na srpskom i na engleskom jeziku. Ono što je zanimljivo je da je opis odnosno “bio” ovog naloga na srpskom jeziku i to na ćiriličnom pismu.

Predsednikov nalog  najčešće je koristio #Srbija i #EU haštagove, retvitovao tvitove sa naloga američkog ambasadora odnosno kineske ambasadorke (jedan put manje) a dva puta odgovorio je na tvitove sa ličnog Tviter naloga američkog  predsednika. Zbog toga što nije urađena takozvana digitalna tranzicija  vlasti o čemu smo već pisali, najpopularniji diplomatski tvit sa ovog naloga i dalje „pripada“ prethodnom predsedniku  Tomislavu Nikoliću (za koga smo takođe uočili da ima aktivan Linkedin nalog na kome i dalje stoji da je predsednik SNS). Ovaj tvit objavljen je 16.03.2016. godine i sadrži fotografiju sa sastanka sa predstavnicima britanske krune, što bi moglo da zbuni neupućenog posmatrača.

Drugi po  popularnosti predsednički tvit jeste tvit od 21.03.2020.godine sa dočeka kineskih medicinskih radnika na aerodromu „NikolaTesla“ u Beogradu i zapravo je zahvalnost  kineskom narodu za pomoć i podršku tokom prvog talasa #COVID19 krize i ima preko 69.000 lajkova.

https://twitter.com/predsednikrs/status/1241453381379653633

Predsednik Vučić je u jednoj Twiplomacy studiji zauzeo 17. mesto  od 50 rangiranih na listi najuticajnijih Tviter naloga na svetu ali takođe ne možemo da ne spomenemo da su se  nalozi njegovih pratilaca našli na meti Tvitera koji je u aprilu 2020.godine obrisao preko 20.000 lažnih „bot“  naloga u akciji usmerenoj na brisanje takvih naloga povezanih sa   zvaničnim nalozima u Srbiji,Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Hondurasu i Indoneziji.

Kada smo kod digitalne tranzicije vlasti uočili  smo i da se je došlo do relativno kasne smene na nalogu @SerbianPM i da se tu do skoro predsednik Vučić vodio kao premijer sve do kasnije zvanične „predaja“ naloga premijerki Ani Brnabić.

Sa druge strane premijerka Srbije ima svoj Instagram nalog aktivan od 07.09.2019.godine, zatim Periskop nalog sa 1 prenosom i to sa otvaranja konferencije „Kreativna Srbija“, sa još dva Tviter naloga privatnim i premijerskim ima ukupno 4 naloga na 3 društvene mreže.

U poslednjih godinu dana primetan je ubrzan rast broja pratilaca. Ističemo da se nalozi premijerke vode sasvim solidno sa komunikacijskog aspekta i da bi uz jasnu strategiju digitalne diplomatije predstavljali odličan potencijal za razvoj onlajn nastupa srpskih institucija ka inostranstvu. Premijerka najčešće tvituje četvrtkom oko 11:00 časova, do sada je najviše retvitovala Johanesa Hana bivšeg evropskog komesara za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju.

Premijerkin najpopularniji digitalna diplomatija tvit je, iako na srpskom jeziku, sa ispraćaja medicinskog tima poslatog iz Narodne Republike Kine kao  pomoć Republici Srbiji u borbi sa #COVID19.

https://twitter.com/SerbianPM/status/1270798905345814528

Na njenom Linkedin nalogu i dalje stoji da je “project director” at CWS Project Directorat Continental Wind  Serbia (CWS).

Tviter kanal @SrbDiplomacy je evoluirao od nezvaničnog digitalna diplomatija kanala Ministarstva spoljnih poslova do kanala koji objavljuje “informacije o spoljnoj politici Srbije” i naročito iz prve ruke aktivnosti dosadašnjeg ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Ovaj nalog često je tagovan odnosno pomenut od strane drugih diplomatskih predstavnika kada se objavljuju postovi odnosno tvitovi sa nekog zvaničnog događaja, odnosno susreta i zaista čudi primetna doza stidljivosti da se ovaj kanal koristi kao zvanični kanal MSP RepublikeSrbije.

Ovo iz dva razloga: prvo jer je od strane drugih aktera prepoznat kao zvaničan i kao takav praćen je od strane drugih zvaničnih naloga stranih  država odnosno njihovih predstavništava u Republici Srbiji. Kao drugi razlog možemo navesti da se nalog vodi vrlo profesionalno, diplomatski odmereno i zaista je primetan  trud da se zanimljivim infograficima i objavama spoljno-političke aktivnosti predstave inostranoj i domaćoj javnosti. Postojii nalog ministra inostranih poslova Ivice Dačića sa preko 6.000 pratilaca ali je neaktivan i kao takav nije bio predmet ove analize.

https://twitter.com/SRBDiplomacy/status/1298917148786655232

Zaključimo na kraju da je ovih dana bila vrlo aktuelna tema komunikacija na društvenim mrežama sa zvaničnih naloga strana aktera „Vašingtonskog sporazuma“ koji su uz posredovanje SAD potpisale Srbija i privremene  kosovske institucije. Naročito se ovo odnosi i na vrlo neuobičajen, da ne kažemo nediplomatski gest portparolke ruskog MSP Marije Zaharove u vezi sa njenom Fejsbuk objavom ali to će biti predmet sledeće analize s obzirom da se ne odnosi na posmatrani period ove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *