Digitalna diplomatija BiH 2020

Bosna i Hercegovina je u prethodnoj analizi za 2016. godinu bila najlošije rangirana država regiona sa ukupno 1887 pratilaca na dva zvanična naloga. Ovog puta broj pratilaca je značajno veći – oko 65 000 ali i dalje nedovoljan za neku bolju poziciju u na[em rangiranju, kao ni za neku ozbiljniju diplomatsku komunikaciju.

Institucije, odnosno zvaničnici BiH u posmatranom periodu bili su prisutni na 3 društvene mreže (očekivano Fejsbuk, Instagram, Tviter) sa 6 naloga.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH i dalje je jedino u regionu prisutno na Linkedinu sa nešto većim brojem pratilaca – 1417 ukupno s tim što je prilično neaktivno prema svemu viđenom (osim opisa stranice nema postova).

U ovoj analizi sabirali smo brojeve pratilaca sva tri člana predsedništva koji su na funkciju stupili u oktobru 2018. godine, i njihov broj je nešto više od 56.000 pratilaca. Gospodin Komšić je za naslovnu fotografiju svog Fejsbuk profila odabrao zastavu BiH, gospodin Dodik je pak odabrao fotografiju sa jasnim stranačkim profilom SNSD-a dok je jedino kod gospodina Džaferovića pristuan video cover na Fejsbuk stranici sa predizobrnom porukom. Zanimljivo je reći da niti jedan član Predsedništva nema Tviter nalog, dok jedino gospodin Milorad Dodik ima Linkedin nalog.

U odnosu na prethodnu analizu uočili smo i jedan novi zvanični nalog na Tviteru i to Veća ministara. Veće ministara na tom nalogu ima oko 1500 pratilaca a jedan od najretvitovanijih tvitova bio je na temu pomoći u borbi protiv #Covid19 pristigle iz Turske.

https://twitter.com/Vijeceministara/status/1247892932457160710

Ono što smo uočili jeste i to da se javnom i digitalnom diplomatijom malo ozbiljnije bavi Republika Srpska. U ovoj analizi uočili smo i nekoliko naloga koji na Tviteru, Instagramu i Fejsbuku rade, pre svega na turističkoj promociji njenih potencijala  i od nas sve pohvale za način komunikacije.

Takođe, primetili smo da se na banjalučkom Fakultetu političkih nauka najavljuje uvođenje predmeta digitalna diplomatija, što je u regionalnim okvirima veliki iskorak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *